Vuur 4 daagse

Een onderdompeling in de wereld van vuur

 

Wist je dat het gebruik van vuur ouder is dan de oudste menselijke beschaving?
Voordat Homo Sapiens er was, waren onze voorouders al misschien wel een miljoen jaar bezig met de kunst van het vuur maken.
Een wereld zonder vuur is dan ook niet voor te stellen. Dankzij het vuur hebben we gekookte maaltijden, kunnen we smeden en glasblazen hebben we dingen uitgevonden als stoommachines en de verbrandingsmotor.
Dankzij het vuur konden we de wereld over reizen en overal ons thuis maken.
Rond het kampvuur wordt gelachen, gezongen, verhalen vertelt, feest gevierd en vriendschappen gemaakt.
Vuur inspireert, is magisch mooi en soms ook afschrikwekkend of spannend.
Vuur kun je hoeden, voeden, koesteren, transporteren, aanblazen, en doorgeven.
Vuur is een wereld op zich!

Maak het zelf
Tondels, firesteel, Vuurslag, Vetlamp 

 

Het Programma

Dag 1: We beginnen met het maken en voorbereiden van een heleboel tondelsoorten, zowel modern als primitief. Je gaat je eigen set tondels maken en voorbereiden. Je maakt onder andere charred wood & charred cloth, je eigen aanmaakblokjes, stormlucifers & amadou. Ook maak je je eigen firesteel met een uniek handvat van bot, hout of gewei.

Dag 2: We gaan aan de slag met de vuurslag. Een ijzertijdmethode voor het maken van vuur. Voor het bewaren van je tondels en materialen ga je een eigen tondelzak ontwerpen en maken. We besteden aandacht aan het kiezen en inrichten van een vuurplek, de opbouw van een vuur en ook weer hoe je deze uitmaakt.

Dag 3: Vuur door frictie. Vuur door wrijving zijn de oudste methoden van vuur maken. We gaan oefenen met verschillende methoden zoals de vuurboog waar je een eigen set voor gaat maken. Ook ga je samenwerken in tweetallen met toggles en leer je vuur maken met de vuurrol. We nemen alternatieven opbouw van vuren onder de loep zoals het maken van een signaalvuur, het maken van een kookvuur en we gaan voedsel bereiden in het vuur zonder moderne potten en pannen. 

Dag 4: De laatste dag maak je een eigen inuit ‘qulliq’ oftewel een vetlamp van speksteen. We oefenen verder met de verschillende frictietechnieken en de diverse tondels die je hebt gemaakt en je gaat oefenen met de vuurpomp, vuur door luchtdruk.

Na deze 4 dagen ben je helemaal ondergedompeld in de wereld van vuur! Uiteraard is er ‘s avonds gezelligheid rond het kampvuur.

Voor Wie

Dit programma is voor iedereen die gegrepen is door vuur en meer wil leren over de achtergronden van vuur en zelf het vuur meester wil worden. Wie vuur kan maken heeft altijd een thuis. Je hebt geen basiskennis nodig.
Na afloop heb je een volledige vuurmaakset met diverse methoden waaronder een firesteel, vuurslag, vuurboog, tondelzak en inuit vetlamp.

Praktische info

data 2021
21 – 24 mei   (pinksterweekend vrij t/m ma)

Prijs € 490, incl. btw, maaltijden en alle materialen.
Max. 10 personen
Locatie: regio Veluwezoom
Overnachten: is zeker gezellig (maar niet verplicht)

Wat heb je nodig?
Kampeerspullen, tentje/ tarpje, hoofdlampje, bord, mok, bestek.

Meer informatie?
bel, app of mail direct:

06-40939142
iris @ mindsinnature.nl 
Of vul onderstaand formulier in
Check svp je spambox!
Geen reactie gekregen, doe svp een belletje of appje!

 

Informatie en Aanmelden vuur 4 daagse

Ik wil graag

2 + 9 =