Wilderniscoaching & Training

8 daagse opleiding

Basis outdoorvaardigheden
Persoonlijke coachingsmodellen
Groepsprocessen

R

Tribes

Acht dagen Rewilding. Maak de jager en verzamelaar in jezelf wakker! Deze leergang combineert outdoor met coaching en trainingsvaardigheden. Na deze opleiding ben je in staat om meer in en met de natuur te verblijven en daarmee een coaching of trainingssessie vorm te geven. Ervaren coaches vinden in dit programma een totaal nieuwe set aan vaardigheden om mee aan de slag te gaan. De natuurtechnieken geven totaal nieuw spectrum voor persoonlijke ontwikkeling. Voor startende coaches biedt dit programma een fantastische basis als je wilt werken met natuurlijke elementen.

De opzet

De leergang bestaat uit 4 blokken van 2 dagen. Ieder blok heeft een eigen onderwerp en bestaat uit de helft praktische vaardigheden en de helft mensgerichte skills waaronder deep democracy, appreciative inquiry, theory U en diverse rollen en patronen binnen groepen.

Tussen de weekenden door kun je eventueel zelfstandig oefenen en je krijgt materiaal aangereikt om te lezen, bekijken of opdrachten die je kunt doen ter verdieping van je ervaring.

l

Praktische info

Data 2019
15-16  maart
5 – 6    april
3 – 4    mei
24 -25 mei

Prijs € 1199,- exclusief Btw.
Inclusief, koffie, thee en lunches en een lespakket met een:
-Bushcraftmes
-Vuurslagset
-Boek vol wildernis tips

It’s a dangerous business

going out your front door.

 

J.R.R. Tolkien

 

 

1) Thuis in de Natuur

Met een veilig onderkomen en de mogelijkheid om vuur te maken heb je al snel een thuis in de natuur. In de eerste module gaan we aan de slag met een aantal basiselementen zoals het maken van een kamp met een tarp en een aantal onmisbare knopen die je hiervoor nodig hebt. Je leert de basisbeginselen voor het maken van vuur met natuurlijke materialen.

De coaching en trainingselementen bestaan uit het doen van check-ins en check-outs. Je formuleert o.a. een eigen leerwens waar je aan met appreciative inquiry (waarderend werken) mee aan de slag gaat. We hebben het over het belang van eerlijkheid en persoonlijk leiderschap. Ook Theory U komt om de hoek kijken.

2) Op reis

Mensen zijn reizigers. We maken een wandeling en kijken wat er groeit en hoe je deze planten en bomen kunt gebruiken. We behandelen wat je meeneemt als je buiten op kamp gaat, wat zit er in je tas en waarom? Je leert op een veilige manier te werken met een bushcraftmes. Wie buitenactiviteiten doet kan niet zonder een mes. Het gebruik van stenen werktuigen is nog ouder dan onze ontdekking van het vuur.

We gebruiken de gemaakte talking sticks voor communicatie op basis van LMD, luisteren, Meeleven en Danken. We verdiepen het vuur en het vuurmodel voor gesprekken en gaan aan de slag met een stukje deep democracy voor groepsgesprekken. Je gaat onderzoeken welke unieke kwaliteiten je als wilderniscoach zou willen ontwikkelen.

3) Rollen en relaties

Overal waar mensen wonen vormen ze tribes. Een tribe is een groep mensen met een bepaalde overeenkomst. In de steentijd hoorde je bij één tribe, één familie waar je continue mee samen leeft. Nu heb je naast je directe familie, buren, vage kennissen, collega’s en virtuele vrienden. Allemaal tribes. We gaan de verschillende rollen verkennen die je kunt onderscheiden en hoe deze met elkaar samen kunnen werken.

Verhalen zijn altijd gebruikt om je te helpen door het leven te gaan en moeilijke situaties te verwerken. Alle verhalen volgen daarin een patroon. Het is de weg van de held. Deze verhaallijn kan ook gespiegeld worden op persoonlijke biografien en levensverhalen. In een verhalende trant kun je op basis van waar de ander staat verder gaan richting een positief vervolg van de reis.

4) Awareness

Awareness is bewuste aandacht voor de omgeving zonder focus op 1 element. In een sit spot kies je jouw plek om daar eventueel met een bepaalde vraag te zijn met de natuur en wat er op dat moment is. Aware zijn kan samengaan met het doen van activiteiten. Het maken van touw met natuurlijke materialen is daar een voorbeeld van. Met volle aandacht kunnen zijn bij zowel jezelf als de omgeving. Met de groep gaan we samen de maaltijd bereiden op houtvuur. Buiten koken is anders dan op een gaspit een maaltijd maken. Ook bakken we het brood op het kampvuur voor de volgende dag.

De nacht is een onderdeel van ons dagelijkse ritme wat niet veel aandacht krijgt. We gaan bewust gebruik maken van het element nacht en alles wat er dan te beleven is. We zitten rond het kampvuur, delen verhalen en maken een avond / nachtwandeling. Het is belangrijk om ook te vieren wat er geleerd en gedaan is. Iedereen wordt uitgenodigd om een oefening te doen als trainer / coach ter afsluiting van het traject. We ronden het feestelijk met elkaar af.

Informatie en Aanmelden Opleiding

Ik wil graag

6 + 15 =