Minds in Nature

 

Werk niet om te leven,
Kom tot leven in je werk!

 

Over werken met volle inzet,
teamvorming, vergaderen rond het kampvuur
en medewerkers met een jagersmentaliteit.

De tribale werkvloer

Onze taken zijn veranderd, van jagen en verzamelen, naar dataverwerken. Liepen we ‘gisteren’ nog op de steppe, zitten we nu in allerlei virtuele werelden. We kunnen ons goed aanpassen maar onze genen werken niet altijd mee. Al deze gave technologische snufjes geven ook verveldende bij-effecten.

De nadelen zijn toenemende werkstress, burn-out, of een carrière crisis. Ook organisaties hebben te maken met talenten die verder hoppen en steeds opnieuw wisselende teams. De wereld verandert zo snel dat er ieder jaar nieuwe ontwikkelingen zijn om op in te spelen. De Chief heet nu: manager, maar is er ruimte voor zijn wijsheid? En is de ‘tribe’ eigenlijk wel compleet?

Sterke stammen, sterke merken

 

Een trotse stam met teamspirit, dat wil toch iedere werkgever?

Een boeiende job met waardering dat wil toch iedere werknemer?

Minds in Nature brengt je samen rond ‘het kampvuur’,
om het verhaal van jouw organisatie te vinden,
en de kwaliteiten van het team naar boven halen.
Want een sterke stam creëert een sterk merk.

l

Alternatief vergaderen

Iedereen vergadert ongeveer op dezelfde manier, allemaal op een stoel achter een tafeltje al dan niet met een boekje of papiertje waarop soms de mooiste doedeltjes verschijnen. Herkenbaar? En hoe prettig zijn die vergaderingen? Krijg je er energie van, of goede ideeën wellicht?
Het kan ook anders! Alternatieve vergadermethodes bieden meer mogelijkheden om belangrijke informatie de delen. In een gesprek op voeten maak je zichtbaar wat men ‘ervan’ vindt. Een vergadering rond een kampvuur is anders dan binnen aan een tafeltje. Alternatieve communicatievormen kunnen een welkome afwisseling zijn op de standaard meetings. Daarmee nemen je opties toe om samen met een team uit te wisselen, overdrachten te regelen of iets nieuws op te starten.

Rollen op de werkvloer

Mensen zijn sociale dieren. We bewegen ons het hele leven in allerlei groepen, in tribes. Dat doen we al sinds het begin van ons menszijn. We zijn geen kolonie, geen kudde, we zijn een hechte groep waarbij iedereen een rol heeft. We hebben opperhoofden de leiders en managers en sjamanen, coaches en genezers en we hebben jagers en verzamelaars. Belangrijk is dat iedereen zich thuis voelt in zijn rol en die met waardering kan uitvoeren. Hoeveel mederwerkers zijn er bang voor de baas? En wat doet dat met een team of met een organisatie?

Bewust rollen invullen en iedereen in die rol ook zijn inzichten laten bijdragen kan een organisatie veel kennis brengen die eerder verborgen lag. Zijn alle rollen wel aanwezig? Welke informatie kan er aangevuld worden en wat is het centrale narratief? Wat is het verhaal van het team, waar staat iedereen voor of achter? Is er ook ruimte voor de kritische opmerking van de dwarsligger- de nar? Leer de verschillende rollen kennen, herken je eigen rol en die van de anderen. Iedere rol is waardevol en samen laten ze een tribe goed functioneren!

Werken met Story

Wat is het verhaal in jouw team of organisatie? Waar staan jullie voor? Verhalen hebben een thema, vaak één of meerdere karakters. Die beleven dingen, ontmoeten anderen en krijgen soms opdrachten en taken. Aan het eind van het verhaal is er iets opgelost, verbeterd of is een vijand overwonnen. Een goed verhaal bindt mensen. Wie wel eens luistert naar een verhalenverteller (aanrader) kan compleet het gevoel voor ruimte en tijd verliezen. Je komt echt even in een andere wereld terecht. Achter sterke merken gaat vaak een krachtig verhaal schuil. Soms zeer eenvoudig, maar wel krachtig.
Werken met story legt de focus weer even op het verhaal van de organisatie. Wat is er zo mooi aan het bedrijf, wat doen jullie nu écht ontzettend goed. Hoe vaker een verhaal klinkt hoe krachtiger het wordt en hoe makkelijker het mensen bindt.

Voor organisaties die:

  • willen leren van de wereld van gisteren om de regie over morgen te pakken!
  • bevlogen medewerkers willen die zich kunnen identificeren met het verhaal
  • wijsheid en kennis naar boven halen in plaats van agendapunten afwerken.
Iris Kleinlugtenbelt

Trainer | Eigenaar

Bel ik jou?

Samen sparren wat ik voor jou kan doen?

Liever zelf het initiatief?
Bel mij:       06 40 93 91 42
Mail mij:     iris@mindsinnature.nl

3 + 13 =

It is not enough to be busy, so are the ants.

the question is:

 what are we busy about?

Henri David Thoreau

Lezingen

Reis mee naar de wereld van gisteren: Van vuurmeester tot de opgebrande mens. Over tribes, en wat moeten we nu met oma? Of over stories, hoe de mens verhalen, en verhalen de wereld scheppen. Een lezing kan voor een klein of groot publiek.

Lezingen zijn 30 – 60 minuten eventueel uit te breiden met een korte workshop om een onderwerp verder te onderzoeken en verkennen.

Trainingen

Voor een persoonlijke training komen we graag op gesprek om te horen wat jullie thema’s zijn. Vervolgens kijken we naar een passende optie wellicht volledig buiten of toch binnen met een vleug natuurlijke inspiratie. We bieden ook trainingen met open inschrijvingen. Een aantal mogelijkheden staan hieronder, een combinatie is ook mogelijk.

  • Alternatief vergaderen
  • Rollen op de werkvloer
  • Werken met story
  • Teams in the bush
T

Individueel

Het is natuurlijk belangrijk dat medewerker en werkgever bij elkaar aansluiten. Soms is dat (tijdelijk) niet helemaal het geval. Voor  medewerkers die om welke reden dan ook even een nieuwe blik nodig hebben bieden we persoonlijke loopbaangesprekken aan. Rond een kampvuur, op de hei of in het bos. Mini-adventures die je medewerkers helpen om het kompas weer te richten.

  • Eén op één reflectie
  • Zelfregie en eigen rollen herkennen
  • Tot leven komen in je werk

Wat anderen zeggen

“Iris is een enthousiaste en gedreven persoon. Ze heeft veel kennis over bushcrafting en draagt die op een rustige manier over. Ze is creatieve, snelle denker en heeft vele ideeen. Wat mij aansprak is de mooie combinatie van natuur en training/coaching bij Minds in Nature. Je wordt door Iris en de natuur gestimuleerd op een andere manier te denken en vooral te ervaren waardoor je creatiever met je eigen proces aan de gang kan gaan.
Ik raad Iris absoluut aan als je eens op een natuurlijke en avontuurlijke manier verdere stappen wilt maken met je bedrijf, loopbaan of je eigen persoon.”

Marieke van Essen

Coach

“Ik heb Iris leren kennen als een enorm vindingrijke, oprechte en uiteraard Vurige coach! Ik had nog geen eerdere ervaring met een natuurcoach maar door met Iris samen te werken heb ik geleerd wat coaching is, wat dit voor mijzelf kan betekenen en tevens hoe ik mijn eigen kwaliteiten kan inzetten om anderen te coachen. Haar passie voor Vuur werkt aanstekelijk en is enorm inspirerend. Ze leerde me om vanuit het niks zelf vuurtje te bouwen en hielp me via deze wijze te verbinden met het Vuur en de kracht in mij! Ontzettend bedankt Iris! Liefs, Talin”

Talin van Wijck

trainee

“Iris helpt je jouw verhaal opnieuw te voelen. In haar benadering gebruikt ze alle zintuigen en zorgt dat je na workshop energie hebt en aan de slag wilt.”

Gijs Linssen

Scrum master