Lessen in de Natuur

 

Train de trainer voor docenten en Begeleiders
&
Kennismakingen met bushcraft voor het onderwijs

“We need the tonic of Wildness”.
 -Thoreau – 

De Natuurlijke Mens

 

De natuurlijke mens of de menselijke natuur wat is dat eigenlijk?
Onze taken zijn veranderd, van jagen en verzamelen, naar dataverwerken. 
Liepen we ‘gisteren’ nog op de steppe, zitten we nu in allerlei virtuele werelden.
Wat weten we nog over onze eigen habitat?
Onze voorouders konden zich prima redden buiten maar hoe staat het met jou? 

Het kunnen maken van vuur spreekt niet alleen tot de verbeelding,
het is dé vaardigheid die staat aan het begin van de mensheid.
Minds in Nature wakkert het oergevoel aan!

een wereld om te leren!

 

Ruimte om te rennen,
Takken om te gooien,
Sporen om te zoeken.
maatjes om mee samen te werken.

l

Spoorzoekers - basisschool

In het bos hoor je de specht en ruik je het mos, op het strand de zilte lucht en heb je de wind in je haar. Heeft het gesneeuwd dan kun je de meest prachtige sporen vinden. Is het zomer dan hoor je het gezoem van de insecten. Zelfs in een stadspark kun je bijzondere dingen waarnemen.

Woudlessen zijn afhankelijk van het seizoen en locatie en kunnen bijvoorbeeld gaan over: sporen, vondsten, dieren, planten of seizoenen. Hoe groter een groep, hoe meer je een locatie verstoord, ideale groepen zijn niet meer dan 12 leerlingen per keer. Zeker jonge kinderen die niet gewend zijn buiten te komen zullen moeten wennen aan een buitenomgeving. Met een serie aan lessen leren ze de omgeving kennen en zullen ze ook meer opmerken en gaan leren.

l

Basics survival 12 +

Wil je kunnen overleven in de natuur dan zijn er heel veel aspecten om rekening mee te houden. Het weer, je eigen omgeving, water, voedsel en je eigen veiligheid. Buiten geldt de regel van 3, je kunt drie weken zonder voedsel, drie dagen zonder water maar het weer kan je binnen enkele uren fataal zijn! 

In de basics van survival kunnen we een thema uitlichten zoals het maken van vuur of het zorgen voor een shelter. In een serie van lessen kan een minicursus ontstaan die de belangrijkste elementen uitlicht, onderkomen, vuur, water en voedsel.

l

Jagers Verzamelaars 16+

Van oorsprong is de mens een jager en verzamelaar. Het voedsel dat wordt bejaagd wordt opgegeten maar van alles wat overblijft worden de meest fantastische producten gemaakt; leer voor kleding, pijlen van bot of koord van pees. De natuur is voor een echte jager of verzamelaar geen wandelpark maar één groot levend geheel aan bronnen.

Voor de doelgroep 16+ kunnen alle elementen zoals sporen analyseren en vuur maken worden uitgebreid met meer achtergrondinformatie en kan er bijvoorbeeld een special worden georganiseerd zoals de vuurproeverij waarbij leerlingen aan 4 verschillende manieren van vuur maken kunnen proeven.  

l

The Elders voor Docenten & Begeleiders

The Elders is een train de trainer concept voor docenten en begeleiders die zelf erop uit willen met hun klas of groep kinderen van een BSO. Want wat is er nu leuker dan zelf de kennis opdoen en die vervolgens uitbreiden en toepassen?
Afhankelijk van de interesse en locatie wordt een programma op maat samengesteld. Dit kan zijn aan de kust in bosrijke gebieden of juist meer in de natuur tussen de bebouwing, want overal is een buiten!

Iris Kleinlugtenbelt

Trainer | Eigenaar

Les Aanvragen

6 + 3 =

Buiten leren bevordert:

Observatie
Concentratie
Redeneren
Probleem oplossen
Samen werken
Bewustzijn
Analyseren
Onderzoeken