College & Masterclasses

Vuur & de vroege mensheid

Allemaal tribes

 

 

 

 

 

l

Vuur & de vroege mensheid

In dit college wordt u meegenomen vanaf het eerste moment van de ontwikkeling van de mens tot aan de dag van vandaag. De opkomst en ondergang van de kunst van het vuur maken.

Vuur zit in ons DNA maar vandaag de dag zijn we opgebrand!

Dit verhaal belicht niet alleen de geschiedenis maar werpt ook blik op de hedendaagse samenleving.
Dit college kan worden uitgebreid naar een langere masterclass met  een demonstratie van diverse vuurtechnieken of een vuurproeverij waarin diverse vuurmethoden door de deelnemers zelf geprobeerd kunnen worden.

 

l

Allemaal Tribes

Vroeger was het simpel, je werd geboren binnen 1 tribe en daar moest je het maar mee doen. Nu zijn er overal tribes en we stappen er in en er weer uit. En in al die tribes kun je een andere rol hebben!

Mensen hebben nu een hele serie relaties binnen meerdere tribes. Je bent zoon of dochter van de ene, wellicht de partner van iemand, je hebt een werkrelatie met X en je gaat naar een sportclub met Y en dan heb je een familie, vrienden, kennissen, mensen die je kent van opleidingen of cursussen. Kortom een heleboel relaties. De ene relatie is hecht de ander heeft nauwelijks een naam.

In dit interactieve college bekijken we de diverse elementen van de van de tribe en onderzoeken we de aanwezige rollen. 
Leerzaam voor teams en bedrijven die meer zicht willen op hun organisatie.
In een masterclass gaan we aan de slag met een thema of vraagstuk wat we via de tribe rollen gaan onderzoeken en waar we hopelijk met de wijsheid van de stam tot nieuwe inzichten kunnen komen. 
 

l

Prijzen

Colleges bestaan uit een informatief deel (lezing) en kunnen worden uitgebreid met een deel masterclass. Onderstaande prijzen inclusief reiskosten, reistijd, btw en voorbereidingen.
Bedragen bestaan uit een basistarief en een bedrag per persoon.
Bij masterclasses en dagworkshops met meer dan 20 personen wordt een 2e trainer ingezet. 

  • Lezing / college 1,5 uur                     € 200   plus € 10  p.p.
  • Lezing plus masterclass 3 uur           € 350   plus € 20  p.p.
  • Dagworkshop 6 uur                           € 500   plus € 35  p.p.
Iris Kleinlugtenbelt

Trainer | Eigenaar

College Aanvragen

8 + 7 =

Lessen uit de Natuur

 

Kennismakingen met bushcraft & lessen over de vroege mensheid

“We need the tonic of Wildness”.
 -Thoreau – 

Van jagen naar dataverwerken

 

De natuurlijke mens of de menselijke natuur wat is dat eigenlijk?
Onze taken zijn veranderd, liepen we ‘gisteren’ nog op de steppe, zitten we nu in allerlei virtuele werelden.
Wat weten we nog over onze eigen leefomgeving?
Hoe deden mensen dat vroeger? hoe zijn we ontwikkeld en waarom is iedereen burn-out?

Voor het onderwijs

 

Ruimte om te rennen,
Takken om te gooien,
Sporen om te zoeken.
maatjes om mee samen te werken.

l

The Elders

The Elders is een train de trainer concept voor docenten en begeleiders die zelf erop uit willen met hun klas of groep kinderen van een BSO. Want wat is er nu leuker dan zelf de kennis opdoen en die vervolgens uitbreiden en toepassen?
Afhankelijk van de interesse en locatie wordt een programma op maat samengesteld. Dit kan zijn aan de kust in bosrijke gebieden of juist meer in de natuur tussen de bebouwing, want overal is een buiten!

l

Spoorzoekers - basisschool

In het bos hoor je de specht en ruik je het mos, op het strand de zilte lucht en heb je de wind in je haar. Heeft het gesneeuwd dan kun je de meest prachtige sporen vinden. Is het zomer dan hoor je het gezoem van de insecten. Zelfs in een stadspark kun je bijzondere dingen waarnemen.

Woudlessen zijn afhankelijk van het seizoen en locatie en kunnen bijvoorbeeld gaan over: sporen, vondsten, dieren, planten of seizoenen. Hoe groter een groep, hoe meer je een locatie verstoord, ideale groepen zijn niet meer dan 12 leerlingen per keer. Zeker jonge kinderen die niet gewend zijn buiten te komen zullen moeten wennen aan een buitenomgeving. Met een serie aan lessen leren ze de omgeving kennen en zullen ze ook meer opmerken en gaan leren.

l

Jagers & verzamelaars 12 +

Wil je kunnen overleven in de natuur dan zijn er heel veel aspecten om rekening mee te houden. Het weer, je eigen omgeving, water, voedsel en je eigen veiligheid. Buiten geldt de regel van 3, je kunt drie weken zonder voedsel, drie dagen zonder water maar het weer kan je binnen enkele uren fataal zijn! 

In de jagers en verzamelaas komen allerlei thema’s aan bod, zoals het maken van vuur of het zorgen voor een shelter. In een serie van lessen kan een minicursus ontstaan die de belangrijkste elementen uitlicht, onderkomen, vuur, water en voedsel.